• Zowel verzenden als afhalen mogelijk
 • Met plezier verpakt als cadeautje
 • Gemaakt in eigen atelier

4.7

Het is zeer druk bij de pakketdiensten, hou rekening met mogelijk iets langere verzendtijden!

Het is zeer druk bij de pakketdiensten, hou rekening met mogelijk iets langere verzendtijden!

16 / Apr / 2020

Hoe gebruik je een lettertype naar keuze in Silhouette Studio?

Hoe installeer en gebruik je eigen lettertypes in Silhouette Studio?

Hoe gebruik je een lettertype naar keuze in Silhouette Studio?
DIY blog

lettertype gebruiken studio

Je kent het wel: je komt op pinterest een leuk idee tegen, maar geen idee hoe je dat nu zelf kunt maken in een gelijkaardig lettertype. Of hoe kan je nu achterhalen welk lettertype daar gebruikt is? Misschien weet je wel hoe je een lettertype installeert op je laptop of PC, of misschien ben je niet zo handig met computers en heb je geen idee hoe je daar aan begint. Laat ik jullie alvast een eindje op weg helpen daarmee.

Waar vind je leuke lettertypes?

Er zijn verschillende websites waarop je lettertypes in alle mogelijke stijlen kunt bekijken en downloaden. Naar gelang waarvoor je ze wilt gaan gebruiken, let je er wel best op of ze enkel gratis zijn voor persoonlijk gebruik, of of je ze overal en voor alles mag gebruiken. Persoonlijk zou ik ook aanraden om je te beperken tot de bekende verzamelsites met lettertypes vanwege virussen of andere twijfelachtige rommel op het internet. De bekendste sites waar je zeker eens een kijkje kunt nemen zijn Dafont en 1001freefonts. Op deze websites worden de lettertypes gesorteerd per stijl zodat je toch vrij makkelijk een lettertype in de juiste stijl kunt uitzoeken. Daarnaast zijn er natuurlijk ook heel wat bundels met lettertypes beschikbaar (eventueel tegen betaling) die je bijvoorbeeld bij een grafisch ontwerp programma kunt aanschaffen. Ook de Design Store van Silhouette zelf heeft bijvoorbeeld lettertypes online staan die je kunt aanschaffen.

Hoe weet ik welk lettertype ergens is gebruikt?

Dat is helaas een lastigere vraag. Er bestaat geen 100% waterdicht en makkelijk systeem om eender welk lettertype te herkennen. Zeker wanneer het lettertype op een afbeelding gebruikt is en je de naam van het lettertype niet kent, is het erg moeilijk om uit de miljoenen beschikbare lettertypes de juiste uit te vissen. Een goede tip is wel alvast Whatthefont, dat -indien je een goede afbeelding oplaadt- toch vaak wel een goede suggestie doet.

Indien het lettertype op een website gebruikt is (niet als afbeelding op een fotootje, maar echt om tekst op de site te schrijven), kan je ook gaan spieken in de code van de website (bij PC & windows: rechtermuisknop > inspecteren en dan krijg je de code te zien) . Dit is misschien wel eerder een tip voor de iets gevorderden onder ons. Maar hey, het kan maar eens van pas komen!

Hoe installeer ik een lettertype dat ik wil gebruiken?

 Ok, je hebt op bijvoorbeeld 1001freefonts een lettertype gezien dat je graag wilt gaan gebruiken. Klik dan op het knopje downloaden. Je lettertype zal nu in een zip-bestand bij je downloads verschijnen. Zoek het mapje met het lettertype even op bij je downloads en dubbelklik. In het mapje zal een ‘TrueType’ lettertypebestand zitten en/of een ‘OpenType’- lettertype bestand. Beiden werken om je lettertype te installeren, maar om het kort en simpel te stellen: een .otf (OpenType) lettertype kan meer toeters en bellen bevatten zoals ‘glyphs’ (extra krulletjes, fantasietjes,…) die bij het lettertype geleverd worden.

Om je lettertype te installeren dubbelklik je op het icoontje. In het bestandje dat nu opent heb je bovenaan een knop ‘installeren’ waarmee je het lettertype kunt installeren en in één keer activeren op je PC of laptop.

Hoe gebruik ik dat lettertype in silhouette studio?

Silhouette studio haalt telkens bij opstart alle geïnstalleerde lettertypes op je computer binnen. Installeer dus eerst het lettertype en start daarna pas studio op; of sluit studio af en start opnieuw op wanneer je nieuwe fonts hebt geïnstalleerd. Eens geladen zul je zien dat alle nieuwe lettertypes nu beschikbaar zijn voor gebruik in studio:

Let op: hoe meer lettertypes actief op je computer, hoe langer studio nodig heeft voor het opstart. Indien je 1000+ fonts actief hebt (zoals mezelf dus  *ahum*), kan dit toch wel even duren en het kan bovendien je computer ook  vertragen indien je geen zwaar werkbeest hebt. Een handige tip om mee af te sluiten is dus misschien om de lettertypes de deactiveren als je ze niet meer nodig hebt en gewoon een mapje met de zip-bestanden op je PC (of beter nog: in de cloud) op te slaan om ze later altijd nog eens terug te kunnen bovenhalen.

Laat een reactie achter

What are your experiences? Read or write a review here.

*Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

* Verplichte velden

Recente artikelen

Het laatste nieuws op ons blog

 • Siser Glitter vs. Siser Sparkle
  20 / May / 2020

  16 / Apr / 2020

  Siser Glitter vs. Siser Sparkle

 • Welke flexfolie gebruik je waarvoor?
  16 / Apr / 2020

  16 / Apr / 2020

  Welke flexfolie gebruik je waarvoor?

 • Hoe maak je een correct snijbestand met tekst op in silhouette studio?
  16 / Apr / 2020

  16 / Apr / 2020

  Hoe maak je een correct snijbestand met tekst op in silhouette studio?

 • Hoe maak je een Silhouette autoblade schoon?
  16 / Apr / 2020

  16 / Apr / 2020

  Hoe maak je een Silhouette autoblade schoon?

 • Wat is sublimatieprint?
  16 / Apr / 2020

  16 / Apr / 2020

  Wat is sublimatieprint?

 • Werken met hoogglans vinyl
  16 / Apr / 2020

  16 / Apr / 2020

  Werken met hoogglans vinyl

 • Peltips voor flexfolie
  16 / Apr / 2020

  16 / Apr / 2020

  Peltips voor flexfolie

 • Getest: de sublimatieslab in badstof
  16 / Apr / 2020

  16 / Apr / 2020

  Getest: de sublimatieslab in badstof

 • Bekers personaliseren
  16 / Apr / 2020

  16 / Apr / 2020

  Bekers personaliseren

 • Flexfolie: waarom komt mijn folie los?
  16 / Apr / 2020

  16 / Apr / 2020

  Flexfolie: waarom komt mijn folie los?

Inloggen

Wachtwoord vergeten?

 • Al je orders en retouren op één plek
 • Het bestelproces gaat nog sneller
 • Je winkelwagen is altijd en overal opgeslagen
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »