16 / Apr / 2020
Getest: de sublimatieslab in badstof
We hebben voor jou de sublimatieslab in badstof getest. Onze bevindingen lees je hier.

Het probleem
Sublimatieprint is een erg leuke printmethode voor fotorealistische prints, of gedetailleerde kleurenprints. Het ligt bovendien niet zo stug boven op je artikel zoals een digitale flexdruk. Het steeds terugkerende nadeel is echter dat het enkel kan op artikelen die minimaal 65% polyester zijn en bij voorkeur wit.
Er zijn wel speciale sublimatie-artikelen op de markt, maar bij de textiel-artikelen zien we helaas vaak die glibberige, synthetisch aanvoelende stofjes terugkomen. Best ok voor bv. een UV-werend sportshirtje, maar toch echt niet geschikt voor een slabbetje of andere baby-artikelen vonden wij altijd… Enige alternatief vroeger was zo’n (naar onze mening) lelijke slabber met een witte strook voor sublimatie er middenin. Maar nu is er gelukkig beterschap in zicht!
De slabbetjes
Sinds een tijdje is er echter een leuk alternatief: de sublimatieslab in badstof! De achterzijde van de slabben zijn gewoon in badstof & ook de voorzijde voelt even zacht als gewone badstof, hoewel het 100% polyester is. Ze sluiten met velcro en zijn netjes afgeboord met een katoenen biesje. Ze bestaan in effen wit, maar verschijnen stilaan ook met het biaisbandje in gekleurde versie.
Het verwerken
Het verwerken van de sublimatieslabbetjes ging opvallend gemakkelijk. Wil je zoals op het voorbeeld een mooie afbeelding op het voorste deel van de slab, dan is een simpele A4 sublimatieprint ideaal. All-over sublimeren kan ook perfect, maar dat is nèt iets complexer en misschien eens een idee voor een volgende blog.
Zoals steeds print je je afbeelding in spiegelbeeld op sublimatiepapier. Vervolgens maak je een ‘sandwich’ van bakpapier, slabbetje, print met de bedrukte zijde richting de sublimatiekant van de slab en tot slot nog een laagje bakpapier. De sublimatiezijde van het slabbetje herken je makkelijk omdat het de kant is die iets meer glanst. Kleef desnoods je print lichtjes vast aan de slab met hittebestendig tape als je niet zeker bent of dit mooi gaat blijven liggen.
Het persen gebeurt met lichte druk aangezien textiel nogal snel de neiging heeft om blijvend de randen van het papier op te nemen. Maar dat is dan ook het enige waar je bij verwerking even op moet letten. Wij persen de sublimatieslab uit het voorbeeld op 185°C voor zo’n 45 sec en dat gaf zoals je kunt zien een prima resultaat.
Conclusie
Wij zijn tevreden! Mooie kwaliteit slabbetjes die niet glibberig synthetisch aanvoelen en wel degelijk absorberend (en dus bruikbaar) zijn. Net even opletten dat je de druk onder de pers voldoende verlaagd zodat er geen lijntje achterblijft in de stof van de rand van het papier, maar buiten dat ook erg makkelijk te verwerken.