• Zowel verzenden als afhalen mogelijk
 • Met plezier verpakt als cadeautje
 • Gemaakt in eigen atelier

4.7

wij gaan verhuizen! Nieuw adres vanaf februari 2021: Mechelsesteenweg 271, Bonheiden

wij gaan verhuizen! Nieuw adres vanaf februari 2021: Mechelsesteenweg 271, Bonheiden

16 / Apr / 2020

Flexfolie: waarom komt mijn folie los?

Je denkt alles goed gedaan te hebben en na een wasbeurt blijkt je folie toch los te komen? Wat kan er mis gegaan zijn? En vooral: wat kan je doen om dit te voorkomen in de toekomst?

Flexfolie: waarom komt mijn folie los?
DIY blog


Verdorie! Een leuk design gemaakt op een shirtje en na een keertje wassen blijkt het los te komen. Waarom is de flexfolie niet goed gehecht en wat kan je doen om dat voortaan te voorkomen?

Basisregels voor het persen van flexfolie
Er zijn verschillende redenen waarom flexfolie kan loskomen. Daarom kijken we in de eerste plaats best even naar de basisregels en het ‘recept’ van de fabrikant. Meestal is dit een combinatie tussen een bepaalde hoeveelheid druk, een bepaalde temperatuur en een vaste tijd.

Regel nummer 1 om zeker te zijn van een goede bevestiging is dan ook bij voorkeur om te werken met een transferpers. Zonder een pers zal je altijd enkel maar kunnen inschatten of je druk correct is en of de folie echt overal netjes de gevraagde temperatuur voor de nodige tijd heeft gehad.

Regel 2 is dat je uiteraard bij elk materiaal wel even moet bekijken wat de verwerkingsvoorschriften zijn! Zo zijn er folies die je niet warmer dan 135°C hoeft te persen, of die speciaal gemaakt zijn voor snelle bevestiging in enkele seconden. Maar omgekeerd zijn er ook merken die aanraden om hun flexfolie op 160°C te persen in de plaats van de meest voorkomende 150°C. Leef je deze voorschriften niet na, dan kan je eindigen met verbrande folie of net met folie waarbij de lijmlaag niet voldoende gesmolten is geweest en dus ook niet goed gehecht zal zijn.

Ook de druk is heel belangrijk. Het is de bedoeling dat de folie goed in het textiel geperst wordt en er niet losjes bovenop geplakt/gestreken wordt. Soms zijn er ook extra moeilijkheidjes zoals opliggende knopen of naden die er voor kunnen zorgen dat de druk niet overal even goed verdeeld kan worden. Je kunt een dubbelgevouwen badhanddoek of speciale perskussens gebruiken om zo’n euvels te vermijden.

 

Hoe zorgen dat de flex goed gehecht is?
We gaan er van uit dat je flex wel mooi blijft zitten als je de drager verwijdert. Is dat niet het geval, dan is het design sowieso niet goed bevestigd! Best kijk je al voor het persen even na hoe strak de pers aansluit met het artikel ertussen en stel desnoods nog even wat bij, zo voorkom je al heel wat mogelijke problemen. Pers ook altijd je artikel enkele seconden voor zodat het vocht uit de stof is.

De makkelijkste tip om een goed gehecht design te herkennen is bekijken of je het reliëf van de stof een beetje in de flexfolie gedrukt ziet staan na het persen. In dat geval is de folie goed in de vezel gedrukt geweest en onder voldoende druk verlijmd. Bij standaard flexfolie op een makkelijke ondergrond zoals katoen, is dit vrij eenvoudig. Je hoeft geen schrik te hebben voor een smeltende ondergrond of het veroorzaken van zichtbaar blijvend vak waar je drager gelegen heeft en kunt dus gewoon de volle 15 seconden in één keer persen op 150°C (in het geval van standaard Siser Flex) en met een medium druk. Daarna haal je de drager weg en klaar.

Lastiger kan het zijn als je artikelen wilt bedrukken die gevoeliger zijn voor hitte en waarbij je niet zomaar 15 seconden in één keer kunt persen. Neem bijvoorbeeld een polyesteren rugzakje waar je een naam op wilt drukken. Polyester smelt makkelijk en vaak blijf je ook de rand van de drager in de ondergrond gedrukt zien staan. Zo’n ‘vak’ rondom de naam uiteraard niet de bedoeling! Een veel voorkomende fout is dat je korter gaat persen om het artikel zeker niet te verbranden. Hierdoor is de folie vaak niet voldoende met de ondergrond versmolten en ga je inderdaad mogelijk afpellende flexfolie krijgen nadat je rugzakje een paar keer gebruikt is geweest.

Hetzelfde probleem als het hittegevoelige rugzakje stelt zich eigenlijk ook als je meerdere lagen flex over elkaar wilt gaan gebruiken. Je zou laag 1 15 seconden kunnen persen, maar als je daarna laag 2 en laag 3 nog eens daarover perst, heeft de eerste laag in het totaal wel 45 seconden hitte gehad… en dat is te veel.

In beide gevallen ga je seconden optellen zodat de laag die moet hechten met het textiel in elk geval 15 seconden heeft gehad. In het geval van het rugzakje zou je dan eerst 5 seconden persen met drager nog over het design. Dit is voldoende om de folie al te laten hechten zodat je de drager kunt weghalen. Daarna leg je er een teflonpapier of bakpapier over en pers je de overige 10 seconden; of zelfs 2x 5 seconden als je echt bezorgd bent dat de ondergrond anders zal smelten. Voor meerdere lagen doe je eigenlijk net hetzelfde. Je legt laag 1 neer & perst enkele seconden. Haal de drager weg en leg laag 2 op de juiste plaats erover. Je perst weer een paar seconden en doet weer net hetzelfde. De laatste keer pers je dan het totaal aantal resterende seconden met een teflon- of – bakpapier over het hele design.

Moeilijke gevallen
Tja… er zijn altijd uitzonderingen op de regels! Zo hou je er best rekening mee dat je geen andere folie over dikke glitterfolie heen kunt persen bijvoorbeeld. En ook de ondergrond kan er voor zorgen dat je folie niet hecht. Gewone folies zijn steeds voor polyester en katoenen weefsels geschikt. Voor nylon zul je dus speciaal andere folie moeten gebruiken.

Heb je dus een idee waarin meerdere soorten folie verwerkt zitten, of wil je een niet standaard product gaan bedrukken met flex: test het even op een reservestuk of bereid je er op voor dat het mogelijk niet van de eerste keer goed is. Ook de wasbaarheid testen van zo’n out of the box creaties voor je iets weggeeft of verkoopt is altijd een goed idee!

Laat een reactie achter

What are your experiences? Read or write a review here.

*Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

* Verplichte velden

Recente artikelen

Het laatste nieuws op ons blog

 • Siser Glitter vs. Siser Sparkle
  20 / May / 2020

  16 / Apr / 2020

  Siser Glitter vs. Siser Sparkle

 • Welke flexfolie gebruik je waarvoor?
  16 / Apr / 2020

  16 / Apr / 2020

  Welke flexfolie gebruik je waarvoor?

 • Hoe maak je een correct snijbestand met tekst op in silhouette studio?
  16 / Apr / 2020

  16 / Apr / 2020

  Hoe maak je een correct snijbestand met tekst op in silhouette studio?

 • Hoe maak je een Silhouette autoblade schoon?
  16 / Apr / 2020

  16 / Apr / 2020

  Hoe maak je een Silhouette autoblade schoon?

 • Wat is sublimatieprint?
  16 / Apr / 2020

  16 / Apr / 2020

  Wat is sublimatieprint?

 • Werken met hoogglans vinyl
  16 / Apr / 2020

  16 / Apr / 2020

  Werken met hoogglans vinyl

 • Peltips voor flexfolie
  16 / Apr / 2020

  16 / Apr / 2020

  Peltips voor flexfolie

 • Getest: de sublimatieslab in badstof
  16 / Apr / 2020

  16 / Apr / 2020

  Getest: de sublimatieslab in badstof

 • Bekers personaliseren
  16 / Apr / 2020

  16 / Apr / 2020

  Bekers personaliseren

 • Flexfolie: waarom komt mijn folie los?
  16 / Apr / 2020

  16 / Apr / 2020

  Flexfolie: waarom komt mijn folie los?

Inloggen

Wachtwoord vergeten?

 • Al je orders en retouren op één plek
 • Het bestelproces gaat nog sneller
 • Je winkelwagen is altijd en overal opgeslagen
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »